NB: onderaan de pagina staat een download knopje voor als je de informatie liever op je PC wilt opslaan. Dat hoeft niet hoor, want je hebt altijd toegang tot deze informatie als je het later wilt teruglezen. Ook wordt het regelmatig aangepast.
Is er kans dat gluten en/of lactose in bewerkte vorm kan voorkomen?
Wanneer een product gluten bevat, moet dit altijd op het etiket staan. Let bij het kopen van producten dus goed op de etiketten.
Er zijn een aantal producten waar lactose in bewerkte vorm te vinden zijn. Dit gaat vooral om zoetstoffen zoals Lacticitol maar er zijn ook E-nummers waar vermoed wordt dat deze lactose bevatten. Een aantal mogelijke E-nummers zijn:
- E 101, een gele kleurstof uit melk en eieren
- E 213, een conserveringsmiddel dat uit fruit en zuivelproducten kan komen
- E 234, een conserveringsmiddel
- E 281, een natuurlijk zuur uit gefermenteerde melkproducten
- E 966, een synthetische (niet natuurlijke) suiker-alcohol gemaakt van lactose.
Over het algemeen wordt lactose weinig in bewerkte vorm gebruikt waardoor je vooral op producten moet letten waarvan nature lactose in zit. De kans op klachten bij een lactose-intolerantie zijn een stuk hoger bij het gebruik van melkproducten dan bijvoorbeeld een product met een zoetstof gemaakt van lactose.
Tips om gluten en lactose te vermijden
Gluten
- Let goed op het etiket op deze gluten bevat.
- Let op vitaminetabletten deze kunnen gluten bevatten
- Er zijn veel gluten vervangende producten in de winkels zoals broden, crackers, pizza’s en pasta’s. Broden kunnen verrijkt zijn met extra vezels, omdat met een glutenvrij dieet dit lastig kan zijn om voldoende vezels binnen te krijgen.
Lactose
- Let goed op het etiket of deze melk en/of melkproducten bevat. Dit is niet altijd even duidelijk zoals bij wei en wrongel waardoor het van belang is dat je bekend bent met de verschillende namen van melkproducten.
- Over het algemeen is de kans op lactose bij bewerkte producten hoger dan onbewerkte producten. Dit kun je als stelregel gebruiken bij de boodschappen.
- Bij de apotheek kunt je een enzympreparaat krijgen dat melk en melkproducten lactosebeperkt kan maken. Een arts of diëtist kan je hierbij adviseren of dit verstandig is om te gebruiken
Er zijn vele melkvervangers beschikbaar zoals sojamelk, havermelk en amandelmelk die extra vitamines en calcium bevatten. Dit zijn goede alternatieven als je geen zuivelproducten kunt drinken. In deze melkvervangers zitten vaak extra vitamines en mineralen om te zorgen dat er minder kans is op tekorten in jouw dagelijkse benodigdheden.
Recepten:
GLUTEN- EN LACTOSEVRIJE APPELTAARTPAP
Ingrediënten:
- 40 gram glutenvrije havermout
- 200 milliliter lactosevrije melk
- Een kwart tot halve appel
- Een theelepel kaneel
- Een eetlepel rozijnen/krenten
Eventueel: Noten
Bereidingswijze:
Doe de melk in een steelpannetje en zet op een laag vuur. Voeg de havermout toe en roer goed door elkaar, laat het op laag vuur opwarmen. Snijd de appel in kleine stukjes en voeg deze en de rozijnen/krenten toe. Voeg als laatst de kaneel toe naar smaak. Schenk het mengsel in een kommetje. Je kunt er eventueel ook een paar hele of gehakte noten zoals hazelnoten of pecannoten aan toevoegen.
Eet smakelijk!
GREEN SMOOTHIE BOWL
Ingrediënten:
- 100 milliliter kokosyoghurt
- 1 banaan
- 75 gram bevroren spinazie
- 75 gram bevroren mango
- 1/2 theelepel spirulina
- 1/2 theelepel chiazaad
- 5 gram kokossnippers
- 5 gram gepofte rijst
Bereidingswijze:
Doe de kokosyoghurt, banaan, mango, spinazie, chiazaad en spirulina in de blender en meng het tot een glad mengsel. Schenk de smoothie in een schaaltje en garneer het met de kokossnippers en gepofte spelt.
TIP: ook een lekkere topping zijn wat noten en zaden of cacao nibs!
SPAGHETTI MET CHERRYTOMAATJES
Ingrediënten voor vier personen:
- 400 gram glutenvrije spaghetti
- 400 gram cherrytomaten
- 1 teentje knoflook
- Rucola
- Zonnebloemolie
- Wat peper en zout
Bereidingswijze:
Kook de glutenvrije spaghetti in ruim water beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Was de cherrytomaten en halveer deze. Hak de knoflook fijn. Giet de beetgare spaghetti af in een vergiet en spoel het na met koud water. Bak de cherrytomaten met de knoflook in wat zonnebloemolie gedurende 2 minuten. Draai het vuur uit en voeg de spaghetti en wat (grof zee)zout toe. Roer daarna alles voorzichtig door elkaar. Verdeel de spaghetti over vier borden. Voeg als garnering een handje/plukje rucola toe.
Eet smakelijk!
POMPOENSOEP MET GLUTENVRIJE SOEPSTENGELS
Ingrediënten:
- 1 pompoen
- 2 grote appels
- Korianderzaad
- 4 teentjes knoflook
- 250 milliliter groentebouillon()
- Peper en zout
- Olijfolie
- 2 takjes verse rozemarijn
- 750 milliliter groentebouillon
- 150 milliliter Alpro soja cuisine OF Rice Cuisine
- Cayennepeper
- Paprikapoeder
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen doormidden en schraap de pitten eruit. Hak daarna de pompoen in stukken en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Schil de appels en snijd deze in stukken. Leg dit ook op de bakplaat. Pak de tenen knoflook en voeg het toe aan de pompoen en appel. Leg er ook wat fijngehakte rozemarijn bij. Voeg het korianderzaad, de verse peper en wat zout toe. Giet er een scheut olijfolie overheen en hussen alles nog even door elkaar. Zet de plaat 45 minuten in de oven. Je kan ook een ovenschaal gebruiken in plaats van alles op een bakplaat te doen.
Pak de pompoenpitten erbij en meng het met een scheutje olijfolie, cayennepeper, paprikapoeder, peper en zout. Als je meerdere bakplaten hebt dan kan je de pitten nu op de bakplaat leggen om ze daarna 10 tot 15 minuten in de oven te doen. Je kan ze ook in de oven doen als je de pompoen eruit gehaald hebt. Laat de pitten even afkoelen.
Maak een paar minuten voor het einde van de oventijd de bouillon warm. Bak de blender of staafmixer erbij en schep alles over in de blender. Let wel op dat je het schilletje van de knoflooktenen verwijdert. Giet de bouillon erbij en meng alles tot een romig geheel. Giet het over in een grote soeppan en breng hem nog op smaak met peper, zout en eventueel nog wat extra bouillon.
Voeg vervolgens de Alpro soja cuisine of Rice Cuisine toe en laat de soep nog even pruttelen. Garneer de soep met de geroosterde pompoenpitten en een scheutje verse Alpro soja cuisine. Je kan de soep ook invriezen.
Serveer het met glutenvrije soepstengels; je kunt deze er los bij eten maar je kunt ze ook in kleine stukjes hakken en als garnering op de soep gebruiken.
Wil je het helemaal gezellig maken? Rol dan een reepje spek om de soepstengels heen en bak deze in de oven krokant.
Eet smakelijk!