NB: klik om deze pagina te printen of om hem op te slaan als PDF:
Hieronder vind je informatie over de M van FODMAP, ook vind je een tabel waarin je ziet hoe het zit met de verhoudingen fructose en glucose in verschillende groente- en fruitsoorten zodat je ziet waarom je wel of niet een bepaalde soort kunt eten.
Fructose (monosachariden)
Fructose wordt veel gebruikt als zoetstof. Het is 2,5 keer zo zoet als glucose en circa 1,7 keer zo zoet als tafelsuiker (sacharose). Pure fructose komt veelal voor in honing, dit bevat 40% pure fructose. Het wordt dan ook afgeraden honing te gebruiken in het SIBO-dieet. Hoewel de naam fructose anders doet vermoeden, bevatten de meeste fruitsoorten in onbewerkte vorm relatief slechts kleine hoeveelheden, meestal niet meer dan 5 gram per 100 gram. Abrikozen, pruimen, bessen en grapefruit bevatten niet meer dan 1,5 gram per portie van 100 gram. In de meeste groenten komt nauwelijks (pure) fructose voor. Verder wordt in de meeste calorie-arme (light) zoete producten geen fructose gebruikt omdat moderne zoetstoffen als aspartaam en acesulfaam honderden malen zo zoet zijn als sacharose en daarom voor dezelfde zoetkracht zorgen zonder de calorieën.
Fructose wordt sneller door het lichaam opgenomen dan sacharose of glucose. De smaaksensatie is sterker en verdwijnt sneller dan bij sacharose. Fructose kan ook andere smaken versterken. Verreweg de meeste fructose in de voeding is afkomstig van tafelsuiker, dat in de spijsvertering wordt afgebroken tot gelijke delen glucose en fructose, evenals van glucose-fructosestroop. Veel voedingsmiddelen en frisdranken worden tegenwoordig gezoet met glucose-fructosestroop, ook bekend als High-Fructose Corn Syrup, HFCS). In deze maisstroop is door enzymatische processen het fructosegehalte sterk verhoogd naar ongeveer 55%. Glucose-fructosestroop is een populair zoetmiddel omdat het veel zoeter is dan sacharose of glucose, aanmerkelijk goedkoper is en kan bovendien langer bewaard worden. Het wordt soms als “natuurlijke suikers” gepromoot.
Op Wikipedia vind je een tabel met daarin het suikergehalte van de meeste bekende groente- en fruitsoorten (tabel 1). Deze tabel kun je gebruiken bij het SIBO-dieet. Je kunt in deze tabel goed zien welke producten je wel en niet kunt gebruiken. Als het gehalte glucose en fructose vrijwel gelijk zijn, kun je dit product wel gebruiken. Als het fructose gehalte hoger is dan glucose dan niet!
Wat testen we deze week?
We gaan fructose testen deze week. Wat fructose is heb je hierboven kunnen lezen. Het klachtendagboek kan hier gedownload worden als Word document.
Let op, bouw een extra pauze dag in voor dag 1 wanneer je vorige week ben geëindigd met een dag provocatie! Ben je eerder gestopt met het toevoegen omdat je een reactie kreeg? Dan kun je gewoon starten op dag 1.
Dag 1: honing (1 theelepel), 1/2 mango of sinaasappelsap (1 glas van 150 ml).
Dag 2: dubbele portie van dag 1
Dag 3: dubbele portie van dag 2
Dag 4: niets
Dag 5: een ander product uit de opties van dag 1
Dag 6: dubbele portie van dag 5
Dag 7: dubbele portie van dag 6
Klachten?
Krijg je klachten bij één van de introducties? Vermijd dan alle voeding die veel fructose bevat. Je kunt later nog een keer testen met kleinere hoeveelheden zodat je weet bij hoeveel van het voedingsmiddel je klachten krijgt.
Geen klachten?
Dat is top! Je hoeft dus de voedingsmiddelen die veel fructose bevatten niet te vermijden! Maar let wel op, het kan best zo zijn dat de hoeveelheid die we nu getest hebben geen probleem geeft, maar zodra je er meer van neemt er toch klachten ontstaan. Wees alert!