NB: onderaan de pagina staat een download knopje voor als je de informatie liever op je PC wilt opslaan. Dat hoeft niet hoor, want je hebt altijd toegang tot deze informatie als je het later wilt teruglezen. Ook wordt het regelmatig aangepast.
In de vorige onderdelen heb je kunnen lezen dat het zaak is dat de pollen niet in de buurt van je ogen en slijmvliezen in je neus, bronchiën en longen komen.
Buiten medicijnen, die ervoor zorgen dat je klachten minder worden of zelfs verdwijnen, zijn er nog een aantal hulpmiddelen die je kunnen beschermen tegen de pollen. Let wel, 100% uit de weg gaan is niet mogelijk, pollen zijn zo klein dat er altijd wel een paar duizend in je haar, op je kleding etc zitten.
Pollenfilter
Er zijn filters die je in je auto kunt laten plaatsen om pollen op te vangen, zodat er alleen schone lucht de auto in komt. In de meeste auto’s behoren ze tot de standaarduitrusting, maar ze raken natuurlijk wel vol. Je moet ze dus af en toe laten vervangen. Hoe vaak dit is, kan je het beste navragen bij je dealer.
Mondkapje
Heel charmant, doe een mondkapje op tijdens het schoonmaken. Je kunt bij de apotheek vaak een soort ‘operatie kapje’ kopen die zowel over je neus als mond vallen. De kapjes zijn ook ideaal als je moet fietsen of andere dingen buiten moet doen. Je zal wel mensen raar zien kijken, maar ja, de pollen komen zo niet je neus in… Als je buiten bent is het raadzaam om ook een grote zonnebril te dragen die je ogen zo veel mogelijk bedekt.
Neusplugs
Iets minder opvallend zijn neusplugs, een soort dopjes die je in je neus stopt zodat er geen lucht meer naar binnen kan. Je kunt ze kopen bij sportwinkels, ze worden normaal gesproken gebruikt bij het zwemmen.
Vaseline
Een tip die ik van veel mensen kreeg is het smeren van een dikke laag vaseline (of crème) onder je neus, zodat de pollen op de vaseline blijven plakken en dus minder je neus in gaan.
Horren
Voor thuis zijn er speciale horren die niet alleen muggen buiten houden, maar ook de pollen. Ideaal voor je slaapkamer, want dan kan je gewoon het raam open doen! Om heel je huis te voorzien van horren gaat natuurlijk wat ver. Probeer verder de deuren en ramen zo veel mogelijk dicht te houden, want met het open en dicht doen van deuren en ramen vliegen er namelijk miljoenen pollen naar binnen.
Kleding
Kleed je om in een andere ruimte dan de slaapkamer, om de slaapkamer pollen vrij te houden. Pollen hechten zich aan kleding en verspreiden zich via de lucht. Doe je kleding pas uit in de badkamer voordat je gaat douchen en neem ze dus niet verder mee je huis in om verspreiding te voorkomen. Neem voordat je gaat slapen een douche om alle pollen van je lichaam en haar weg te spoelen. Dit geldt ook voor je partner.
Beddengoed
Je beddengoed kan je het beste zo heet mogelijk wassen, het liefst op 60 graden. Wanneer je slijmvliezen geïrriteerd zijn door de pollen kunnen andere allergenen (zoals huisstofmijt en schimmels) hun kans grijpen om voor extra overlast te zorgen.
Stofzuiger
Stofzuigers zuigen het vuil in, maar aan de achterkant vliegt de lucht er weer uit. Die lucht zit vol met pollen en andere microscopische deeltjes en zijn te klein voor de standaard filters. Wanneer je een stofzuiger gaat aanschaffen, zorg er voor dat je er één neemt met een speciaal fijnmazig filter. Ook is het aan te raden te stoffen met een swiffer of vergelijkbaar product. Daar blijft alles beter aan hangen en er wordt geen stof de lucht in geblazen.
Luchtreinigers
Er zijn ook prachtige, vaak kostbare, luchtreinigers verkrijgbaar. Wanneer je veel klachten hebt is dit wel een oplossing die je in overweging kan nemen. Waar je wel op moet letten is dat je de filters regelmatig vervangt, anders groeien daar schimmels die op die manier weer allergenen verspreiden.
Ik zou je in eerste instantie aanraden te starten met je slaapkamer, je hele huis vrij maken van pollen is echt heel lastig. Zet de luchtreiniger dan – als het kan – ter hoogte van je hoofd zodat je de schone lucht makkelijk kan inademen.
Top tips ter voorkoming van klachten
Wat kun je allemaal zelf doen om je klachten te verlichten en/of te voorkomen? We hebben 14 tips voor je op een rijtje gezet. Dit lees je de volgende keer!